Island – jakten på lyset

Unikt landskap, vær, isbreer, fjell, grotter, varme kilder, hester og lokalbefolkning. Det er noen av ingrediensene i en (vellykket ) fotoworkshop på Island.
Jeg har alltid hatt lyst til å fotografere på Island - øyen mellom Amerika og Norge. En øy med storslått vulkansk landskap. Den største øyen i Europa - med milde vintre og kjølige somre. Vind, snø, regn, sludd og kanskje litt solglimt om man er heldig. Isbreer, lavaørken og fjell – steder der ingen kan bo. Fototur på Island er en jakt på lyset: storslått, varierendes og utfordrendes lys.

Iceland Photo Workshop
Jeg er med på fototur med nystartede Iceland Photo Workshop, et selskap som spesialiserer seg på fototurer til broderfolket ute i havet. Selskapet ble startet og drives av islandskjenner Rune Hummelsund og fotograf Alexander Tufte. Vi drar i midten av mars og turen går til vest Island og høylandene. Tema for turen er nordlys, lavagrotte, isbre og natur.

- Island byr på unike fotografiske omgivelser og landskap man ikke finner noe annet sted i verden. Man finner et meget variert tilbud, alt fra enorme fosser til lavagrotter og aktive vulkaner. Der er også et unikt fugleliv på Island. På turer med oss besøker vi også lokalbefolkningen for et mer "ekte" Island, i form av blant annet bondegårder som viser spennende og nye sider av et land som har så mange fantastiske ting å by på, forteller Alexander Tufte til foto.no.

Islandsk natur er tilgjengelig hele året, men for å besøke store deler av det unike landskapet, er man er avhengig av biler som egner seg for kjøring i det røffe landskapet og kjente guider. Uansett hvilken tid man reiser på året, vil man finne spennende og interessante steder.

- I motsetning til Norge så kan man komme seg rundt til mange og varierte steder innen kort tid på Island. Fremkommeligheten er sentral her. Utenom sesongen slipper man å møte køer av andre mennesker og biler, samt at det koster mindre både for flybilletten og på Island, forteller Rune Hummelsund.

En reise til Island utenom sesongen kan by på flere fordeler: mer dramatisk natur, varierende og mer utfordrende lysforhold og ikke minst færre turister.

På Island samarbeider Iceland Photo Workshop med Ingólfur Stefánsson, som eier og driver adventure-selskapet Safaris. Med vinnende vesen, masse kunnskap om Island og en imponerendes kontroll på logistikken, er tilstedeværelsen hans noe jeg tror alle deltagerne satte stor pris på.

På Keflavik (flyplassen utenfor Reykjavik) blir vi møtt av Ingólfur og tre Land Rovere klare for å frakte gruppen på 8 rundt på den vestlige siden av øyen i fire dager. Vi bor i hytter, et gammelt hus, før siste natten avsluttes på hotell og med restaurant-middag i Reykjavik. Å slippe hotell de tre første nettene er veldig positivt. Deltagerne kommer nærmere innpå hverandre. Det blir jobbing med bilder i samme rom, og tips og kunnskap kan utveksles i hyggeligere omgivelser enn et hotell ofte kan by på.

Og så må jeg komme med et stort ikke-fotografisk pluss: maten. Første kveld bor vi i hytter, men vi spiser middag på gården tilknyttet hyttene. Islandsk lam er uslåelig. Det var også lammesteken kokken på gården serverte oss – i en gammel og ominnredet låve. Det to neste kveldene var det Ingólfur som sto for middagsmaten. Nydelig bakt laks den ene kvelden og de møreste og saftigste hestebiffene jeg noensinne har smakt den andre kvelden. Alt tilberedt med lokale råvarer. Eksotisk.

Fra Tromsø with love
Ann-Elene Jensen og Hans A. Broks fra Tromsø var to av deltagerne på fototuren. Turen var 40-års presang fra Hans til sin samboer. De ”glade” fotoamatørene (som de likte å kalle seg selv) hadde i lengre tid snakket om Island som reisemål. Det var søk på internett som ledet Hans A. Broks til Iceland Photo Workshop’s hjemmesider.

- Iceland Photo Workshop så ut til å ha et profesjonelt opplegg. Nettsidene til slike tilbydere gir ofte en god pekepinn på kvaliteten som tilbys. Til sist var det nok tilbudet om opplæring og oppfølging som ble utslagsgivende. Vi er jo begge fotointeressert, men det er jo ikke nødvendigvis ensbetydende med fotokunnskaper. Derfor passet dette opplegget oss veldig fint, forteller Hans A. Broks til foto.no.

Verken Hans eller Ann-Elene hadde deltatt på en slik fototur tidligere, og forventningene var derfor svært delte. Men begge har reist mye tidligere, og de var innstilt på å gjøre mest mulig ut av det som måtte dukke opp undervegs. Og det var nettopp det fotografiske kunnskapsnivået som satte en liten demper på forventningene med tanke på det faglige og resultatmessige utbyttet de forventet seg.

På turen var det nok av ting som dukket opp underveis. Ikke bare landskap og natur, men også møter med folk: en kunstner, en dame som drev en hestefarm og en kvinnelig bonde som drev med geiter. Dette sto ikke i det "offisielle" programmet, men ble av undertegnede og flere andre opplevd som eksotisk krydder på turen. Det var hyggelige kulturelle og fotografiske opplevelser. Det som ikke dukket opp, med få sporadiske unntak, var nordlyset. Men det er det ikke noen som kan klandres for. Og selv om dette var en tur på jakt etter nordlyset, er jeg ikke skuffet over at det ikke ble festet på "filmen". Det var nok av andre fotografiske ”høydare”.

Hans A. Broks’ fotografiske høydepunkt var området rundt ”basecampen” på Húsafell hvor vi overnattet dag 2 og 3.

- Her var omgivelsene i utgangspunktet greie nok, men endret seg dramatisk i positiv retning da gårdeieren og kunstneren Páll Guðmundsson åpnet dørene til sitt aller helligste. I torvhuset og i siloen (nå omgjort til galleri) åpnet det seg et visuelt himmelrike. Her var det bare å bruke tiden så godt som mulig. Den tilsynelatende sjenerte kunstneren lyste opp og solte seg tydelig i glansen av et øyeblikks berømmelse. Han viste stolt frem den enorme egenkomponerte "stein-xylofonen", tørklet han hadde fått av Dalai Lama, litografier, statuer og byster i alle varianter og farger og mye, mye mer - alt laget av ham selv, forteller Hans A. Broks.

Tips og veiledning
Fotograf og workshoparrangør Alexander Tufte har som målsetning at deltagerne etter en fototur til Island skal sitte igjen med generelt bedre kunnskap om bruk av sitt eget utstyr, en bedre forståelse for motivvalg og bedre kunnskap om hvordan man kan ta bilder på en enkel og forståelig måte.

- Vi legger vekt på teknikk, men innenfor tydelige rammer som er tilpasset hver enkelt deltager sitt nivå. Noen trenger å lære mye, andre ønsker bare å fotografere og dele erfaringer. Iceland Photo Workshop vil bidra i form av deltagelse og tilgjengelighet. Vi har som mål at alle som deltar på workshop hos oss skal dra hjem med mer kunnskap og forståelse av både utstyr og fotografering, og ikke minst ha fått muligheten til å ta bedre bilder, forteller Tufte til foto.no.

Ann-Elene Jensen og Hans A. Broks forteller i etterkant at de er svært fornøyd med den fotofaglige biten og oppfølgingen de fikk av fotograf Alexander Tufte.

- Han var alltid tilgjengelig for konstruktive innspill, positiv oppbacking og utlån av utstyr. En slik kontinuerlig og faglig god oppfølging har gitt oss utrolig mye, og lysten til å fotografere har ikke akkurat avtatt etter dette. Spesielt morsomt var det å sitte på flyet hjem og konstantere at vi faktisk hadde fått flere gode bilder enn vi hadde turt å håpe på da vi reiste.

Etter endt dag i ”felten” og i Land Rovere, savnet undertegnede et noe mer strukturert opplegg på kveldstid. De fleste samlet seg i fellesrommet og jobbet med sine egne bilder, mens Tufte veiledet de som hadde behov for dette. Etter at deltagerne hadde gått gjennom sine bilder, kunne det kanskje vært en sesjon i plenum med bildevisning og fotosamtale rundt et utvalg av dagens bilder og utfordringer. Det tror jeg alle deltagerne, glade amatører som profesjonelle, kunne hatt et stort utbytte av.

Hvorfor en organisert tur?
Skal man til Island for å fotografere, står man raskt mellom to alternativer: reise organisert eller på egenhånd. Rune Hummelsund er klar på fordelene ved å reise på en organisert foto-tur:

- Vi er gode på pris. I forhold til oss blir det fort mye dyrere hvis du selv skal organisere alt som overnatting, bil og guide. Våre turer er spesielt tilrettelagt for fotografer. Reiser man til Island utenom sesongen må man bruke store jeeper og guider om man vil til steder utenom det vanlige, samt oppleve off road-kjøring. Dette gjelder også mange steder på sommerstid, men man er da mindre avhengig av store biler og guider om man følger etter "alle" andre. Om man er kun en liten gruppe som skal leie slike biler og guide så blir det fort dyrt. Vi i Iceland Photo Workshop får spesialpriser og tilbyr i tillegg fotolæring.

Iceland Photo Workshop har også et stort kontaktnett på Island. Dette åpner (fotografiske) dører til steder og mennesker som ikke alle andre aktører har tilgang til på samme måte.

- Vi vil også kunne være mer fleksible med tanke på å følge været og tilpasse overnatting og destinasjoner, enn man vil kunne være på egenhånd. Her er lokal kunnskap viktig. Alt er tilrettelagt og trygt med oss. Været er det eneste vi ikke har kontroll over, men det er det mulig å jobbe rundt. Det bør også nevnes at man får demonstrasjon av og testing av utstyr på våre turer, samt lagfølelse og møte med nye mennesker. Vi skreddersyr turer etter deltagernes ønsker, forteller Rune.

Anbefales
Undertegnede kan absolutt anbefale en fototur til Island. For meg passet det perfekt med en organisert tur, med erfarne guider, og ikke minst med en profesjonell fotograf på turen som kunne utfordre meg og ”pushe” meg som fotograf. Og til tross for at vi reiste i en gruppe, var det stor fleksibilitet med tanke på gruppens ønsker. Så snart noen ønsket å stoppe for å fotografere, var det bare å melde fra på radioannlegget mellom bilene.

Jeg opplevde Island som et drømmested for en fotograf. På en organisert tur kan man bruke tid og krefter på selve fotograferingen. Det satt jeg stor pris på. Men likevel innrømmer jeg at det var ganger jeg skulle ønsket jeg var alene, spesielt de gangene vi fikk anledning til å møte islendere. Portrettfotografering i en gruppe er ikke noe særlig. På den annen side så ville jeg mest sannsynlig ikke fått anledning til å møte flere av de lokale som vi gjorde på denne turen, og faktisk er noen av mine beste bilder fra turen nettopp portretter av de lokale – lokale jeg ikke ville møtt hadde det ikke vært for Ingólfur, Rune og Alex. På en organisert tur med Iceland Photo Workshop får man tilgang til lokalbefolkning, kunnskap og steder man ellers ville måttet bruke store ressurser på å få tilgang til. På en slik tur kan man konsentrere seg fullt ut om fotograferingen.

Generelt sett er en workshop eller en fototur enormt inspirerende som fotograf, enten du er hobby- , amatør- eller proff-fotograf. Inspirasjonen, og også ny kunnskap, tar du med deg hjem og videre i fotohverdagen. Jeg skal tilbake til Island. Jeg ser allerede for meg et større Islands-prosjekt som jeg vil jobbe mer med de nærmeste årene.

Og helt til slutt. Husk at som fotograf er det ingenting som er så kjedelig som en knall blå himmel. Opplever du det på Island, har du kort fortalt: uflaks.

Kort turbeskrivelse:

Dag 1:
Ankommer Keflavik på ettermiddagen. Kjører Land Rovere fra Keflavik til Skorradalur hvor vi bodde i hytter med egne boblebad og fikk servert lammelår på låven. Klargjøring av utstyr og ”mentale” forberedelser til første hele dag med fotografering.

Dag 2 og dag 3:
Overnatting i et eldre hus på Húsafell. Stedet var utgangspunkt for dagsturer. Med Húsafell som utgangspunkt besøkte vi isbreen Isbreen Langjökull (den lengste på Island), lavagrotten Vidgemlir , kunstneren Páll Guðmundsson, geitefarm og hestefarm.

Dag 4:
Dro fra fra Húsafell via 1000 rivers road til Reykjavik.
Denne dagen dro vi fra Húsafell til Thingvellir nasjonalpark, videre til highway 1 og over fjellet Hellisheidir til Reykjavik. På Hellisheidir kjørte vi omveien 1000 rivers road før vi igjen kom på HWY 1 eller ring 1 som den også heter til Reykjavik. Stoppet blant annet på flere kraftverk på veien for litt ”industrial photography”.

Iceland Photo Workshop:
http://www.icelandworkshop.no/
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Fotograf Alexander Tufte
Fotograf Alexander Tufte
Frank Hesjedal
Alexander Tufte - Rune Hummelsund
Rune Hummelsund
Alexander Tufte
Frank Hesjedal - Ann-Elene Jensen og Hans A. Broks
Ann-Elene Jensen og Hans A. Broks
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Ingólfur Stefánsson i Land Roveren
Ingólfur Stefánsson i Land Roveren
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal
Hans A. Broks - Kunstneren Páll Guðmundsson
Kunstneren Páll Guðmundsson
Hans A. Broks
Frank Hesjedal - Istapp i grotten Vidgemlir
Istapp i grotten Vidgemlir
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Alexander T.
Hei Anders

Ser du fant ut av det, men om noen andre har spørsmål
send oss en epost, så skal vi svare så fort som mulig:

info@icelandworkshop.no

Hilsen

Alexander Tufte
Iceland Photo Workshop
www.icelandworkshop.no
1.4.2010
Anders H.
Er det et sted man kunne meldt seg på til denne turen ?.. vist det blir flere turer mener jeg : ) fint om den som veit det sender meg en PM : )
31.3.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu